Д-р Веселин Христов е сред малкото детски психиатри в България. Той е лекар с

...
Д-р Веселин Христов е сред малкото детски психиатри в България. Той е лекар с
Коментари Харесай

Д-р Веселин Христов: Ако доведеният родител иска главната...

Д-р Веселин Христов е измежду дребното детски психиатри в България. Той е лекар с подготовка в психотерапията, психиатрията и детско-юношеската психиатрия. Има над 10 година опит в региона на детско-юношеската психопатология и терапия. Професионално се занимава с групова и самостоятелна психотерапия, диагностика и медикаментозно лекуване на психичните разстройства, клинична супервизия, спешна терапия и правене на експертизи.  

Д-р Христов  е единият от двамата водещи на безвъзмезден интерактивен семинар в Пловдив за фамилии с доведени родители и деца, който следва през уикенда.

Д-р Христов, какво е крепко семейство?

- Формулировка за идеално семейство няма и по тази причина понятието „ крепко семейство “ е релативно. Всяко семейство минава през разнообразни стадии и се изправя пред провокации, които въздействат на равновесието в него. Може да се заключи, че здравите фамилии съумяват да се приспособяват към измененията и новите условия, справяйки се със напрежението сполучливо. Здравите фамилии са адаптивните фамилии, те се развиват в сходство с изменящите се фактори. Те реагират по съответен метод на изменящата се среда и се учат непрестанно. Членовете на тези фамилии са гъвкави, реорганизиращи се, склонни да одобряват нови хрумвания и да играят нови функции.      

Кои са най-често срещаните провокации?

- Когато приказваме за фамилни компликации и нужда от акомодация, най-често се сещаме за разлъка в фамилията и за фамилии с доведени деца или родители. Способността на едно семейство да се приспособи към измененията може да се компрометира доста при сходни обстановки, тъй като се променя съществено структурата на фамилията. Предизвикателства срещат и фамилиите със уединен родител. Финансовите проблеми, както и загубата, също може да причинят огромни разтърсвания в една фамилна система.

Кое е характерното в фамилията с доведени деца?  

- В семейство с двама биологични родители сътрудниците вземат решение и основават дете. То наподобява по нещо на всеки от тях и те непринудено изпитват топли усеща към него, като поддържат посвоему развиването му. В фамилиите с доведен родител се следят характерни динамичности и държания заради неналичието на биологична връзка сред доведения родител и завареното дете.

Родните майка и татко са дарявани с вродената обич и обвързаност на детето още преди то да проговори. От друга страна, доведените родители би трябвало да преодолеят дистанцията с детето, с цел да основат сходна връзка, по този начин както заварените деца би трябвало да преодолеят предпазливостта и несигурността си, с цел да одобряват някой външен човек за родител.

Биологичният родител има вяра, че откакто изпитва усеща към колегата си, то този човек автоматизирано би обичал и детето му. Това не всеки път е по този начин - обичта може да се сътвори, само че упованието това да е непринудено и незабавно може да докара до спор.

Появата на доведен родител постоянно е стресогенно за една фамилна система. При фамилии с доведени деца може да се появят спорове, подбудени от съревнование за родителското внимание. Проява на зряло държание е образуването на връзки, учредени на равнопоставеност в правата и отговорностите както сред родителите, по този начин и сред децата.

 -  Какви са най-често компликациите в фамилии с доведени родители и деца?

- Често събитие е така наречен спор на лоялностите. Детето стартира да образува позитивна връзка с доведения родител, само че се появяват скрупули - в случай че обича доведения родител, това би означавало, че не обича другия си, биологичен родител. Аналогичен спор се появява и в двойката на възрастните - в случай че детето и сътрудникът се нуждаят от внимание едновременно, на кого да се откликне с приоритет? В биологичните фамилии споровете по-рядко стигат сходни равнища на комплициране и неспособност.

При второ семейство всеки в двойката закономерно чака да заеме основна роля в живота на колегата си, само че съществуването на доведени деца трансформира обстановката. Децата са заемали водеща позиция преди появяването на доведения родител и постоянно смятат, че той или тя не заслужават тази позиция. Освен това неразбирателството сред някогашните сътрудници основава мощна неустановеност в децата им. От друга страна, в случай че някогашните съпрузи споделят безпроблемно, новият сътрудник може да се почувства пренебрегнат.

При доведен родител биологичната връзка и едновременната потребност от фамилиарност сред сътрудниците може да поляризират връзките в новосъздадената фамилна система. Детето може да се трансформира в „ ябълката на раздора “ заради невъзможността да се образуват едни равнопоставени наставнически функции от новите сътрудници.

Доведеният родител може да изпитва ревнивост и възмущение от естествената отдаденост на биологичния родител, а последният да се пробва да „ отбрани “ детето си от колегата. Подобни процеси могат да затруднят и най-мотивираните сътрудници.

Друго постоянно срещано предизвикателство е  дисциплината. Същността не е в налагането на санкции, а в основаването на конструкция, сигурност и предвидимост на обстановките.  

Всяко семейство с доведени членове е само по рода си. Наличието на деца и умелост като родител в предходна връзка не предопределя триумфа на доведен родител. В фамилиите с доведени родители сътрудниците е належащо да реализират единодушие за това кой какви решения и отговорности може да поема, кой какви нови функции ще има.

Важно е да има схващане за сложността за взаимоотношенията в фамилията с доведени родители и деца, осъзнаване на провокациите и ясно систематизиране на новите функции.

Трябва ли и какъв брой постоянно детето да се среща с биологичния
родител?


- Срещите с изчезналия биологичен родител постоянно са разстройващи за всички. Всеки път, когато детето се мести от един дом в различен, болката от контузията, обвързвана с развода, може да се възстановява. Този проблем се преодолява най-лесно, като ясно се възнамеряват и съгласуват тези срещи, в това число тяхната периодичност и дълготрайност.

Важно е да се помни, че стабилността не зависи толкоз от структурата на фамилията - дали родителите са разведени, самотни или има доведен родител. Стабилността зависи най-вече от организацията на фамилията, която включва грижа, неизменност, предсказуемост, чувство за принадлежност, ясни граници и упования.

Кой взима решение за възпитанието на детето в семейство с доведени родители и деца?

- След раздялата родителите престават да бъдат сътрудници, само че остават майка и татко, които не престават да разискват хрумвания и да взимат решения за развъждането на детето си. Друг човек може да заеме значима роля в живота на детето, само че не може да измести майката или бащата в неговия вътрешен свят.

Важно за опазване психологичното здраве на децата е разграничените съпрузи да стигнат до единодушие по въпросите, свързани с възпитанието. Необходимо е те да се научат да се отнасят с почитание един към различен и тяхната връзка да не наранява децата им или да покачва тяхната тревога.  

Чувството на виновност и съревнованието сред родителите може да докара до неналичието на възприятие за граници на децата, което се асоциира с проблеми по-късно в живота. Отсъстващият родител постоянно страда от това, че децата му се отглеждат от някой, който той не утвърждава. Страхува се, че може да загуби връзката си с децата или да бъде компрометиран в техните очи.

Този родител - татко или майка, постоянно изпитва потребността да „ наваксва “, като ги „ глези “. В случаите, когато родителите разделят равни права, децата имат опцията да ги манипулират един по отношение на различен, което още веднъж може да докара до проблематично образование. Затова съдействието и ясните упования сред сътрудници и родители са от изключителна значимост.

Заплаха ли е новият сътрудник за детето?  

- Наред с провокациите, добре функциониращото семейство с доведени членове предлага на децата доста положителни благоприятни условия. Предоставя им се по-голямо многообразие от хрумвания и друг опит. В същото време доведеният родител печели любовта, възхищението и уважението на още едно дете. Известни са доста случаи на доведени родители, които са упражнили мощно позитивно въздействие върху доведените си деца.  

Какво ще се случи на семинара за фамилии с доведени родители и деца?  

- Той е на 25 февруари  от 16:00 до 17:30 ч. в LimaconEventCenter в Пловдив. Темата е „ Как да изградим здравословни връзки в фамилии с доведени родители и деца? ”. Избрахме я, защото фамилиите с доведени родители, доведени и преродени деца са все по-често събитие у нас. Все повече двойки си задават въпроси като: Редно ли е да основа ново семейство? Как раздялата сред биологичните родители ще повлияе върху връзките с детето? Заплаха ли е новият ми сътрудник за детето? Кой ще възпитава детето - присъстващият, отсъстващият или доведеният родител? Участието е изцяло гратис. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР